HTML

300 nap Kuvaitban

"Zavarban voltam, mert épp imaidőben értem haza, és az emeleti imaszőnyeg csupán két méterre van az ajtómtól...richtig ilyenkor nem találja a kulcsát az ember..."

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2007.12.26. 00:02 -md-

Kilencvenkettedik nap – Boldog Karácsonyt a keresztényeknek, és most nyissátok ki a könyvet!

A fenti mondat Badrtól származik, bár ma nem volt vele óránk, Yaqoobbal annál inkább, aki ugrott egy egész leckét a könyvben a szünet alatt mindenféle magyarázat nélkül. Badr munkáját kellett ma véleményeznünk egy egyenűrlapon, ez mókás volt, először lefordítottuk a kérdést, értékelés, fordítás, etc. Beázott a földszint a sakanomban, mint a záporeső folyt a víz az emeletről a mushrif lakára. Az első Karácsonyra emlékeztető momentum (bár még csak Szenteste van) az volt, hogy Aida egy botnyalókát dugott a markomba. Az osztályunkban a keresztény kisebbség két pártra oszlik, és nem is felekezet szerint (mellesleg a koreaiak lutheránusok), hanem vallásgyakorlat szerint. A koreaiakat ez alapján is tovább lehet osztani, mert a Fulláék brancsa az elmegy templomba, de Farídáék például csak azért mennek, mert Fulláék is mennek. Összességében gyakorló keresztények – nagyszájúak (kitaláltam, hogy kell szépen mondani: a keresztény hagyományokkal rendelkezők) megoszlás van, és ma csak hatan kérdezték meg tőlem, a mondat második végére helyezve minden hangsúlyt, „boldog Karácsonyt, mész templomba?”. Amikor azt válaszolom, nem, értetlenül firtatják, félve kérdik (mi lesz most akkor?) és miért nem? Itt olyan nincs, hogy valaki nem hisz valamiben, és az sem a legjobb válasz, ha „én magamban hiszek”. Talán szemet hunynak, amúgy is én vagyok az ügyeletes furcsa. A másik csoport, akik egyébként kb. húszan vannak, talán, meg lehet számolni a ki kicsodában, valamiért mellőzték jelenlétüket a mai óráról (úgy hallottam, Burcu ma jön haza, és a törökök kivonultak a reptérre), Takumi, a cseh Krisztina, Haddzsi, és Aslı várták sorsuk beteljesedését, de órájuk végül nem volt. Yoshihiro ma „lógott”, utolsó óra utolsó percére jött csak be, de a középső csoport jelenlévő tagjaival, hogy felköszöntse a születésnapos Amikot. Vett tortát, gyertyát, volt kis ének, a megszokott mérgező bugyborékos szőlőital, Amiko azt se tudta, hova legyen a meglepetéstől. Kautha és Bábá valamiért mint a kámfor tüntek el az ünneplésről, pedig mindenkinek jutott a tortából, és a szőlőlöttyből is.

Utána próbáltuk beteljesíteni Ksawery „végrendeletét”, hogy viseljem gondját a lányoknak, és menjünk kollektíve Karácsonyozni. Elkezdtük összegyűjteni a keresztényeket, hogy az oroszlánok elé vessük hogy valamit kieszelve próbáljuk Szenteste látszatát kelteni. Mindenki szétszaladt, ottmaradtunk ketten Krisztinával, hogy fel kellene csörgetni a sakanban lustálkodó Paulinát, és Viktóriát, de ha már ott volt Yoshihiro, akinek az életét három vallás (sinto, buddhizmus, kereszténység) is befolyásolja, jöjjön, Amiko is csatlakozott, Yoshihiko, és Haddzsi is, aki bár orthodox, és az ő Karácsonya csak valamikor január közepén várható, miért ne ünnepelne kétszer? Hazajöttünk, mert innét a sakan elől indul a busz Keifánba, ja, mert Krisztina kitalálta, hogy van ott egy kávézó, ami még nyitva is van napközben. Christmas Coffee! (már szállóige…) Busz nem áll bent, Haddzsi ment, kérdezi a Khaldíyába induló busz sofőrjét, mikor indul újabb Keifánba, az azt felelte: „yes, easy to go Keifan. Easy, easy”. Ennél többet egyszerűen semmilyen nyelven nem sikerült kihúzni belőle. Keifánban, a lányok sakanjánál vártuk a többieket, amikor Haddzsi kitalálta, hogy valaki kísérje már el a City Centre-be, mert ő még ott nem volt eddig, és hallotta, hogy olcsó a sampon. (Előtte azonban kiélvezte a lány sakan kertjében Yoshi Bob Marley parókáját)

Mi leléptünk, szokás szerint elveszítettük Yoshihikot, közben a lányok a sakannál is odébbáltak, teljes volt a kavarodás. Paulina elment valahová, Viktóriának színét se látták, telefonját senki nem tudja, viszont Salumi csatlakozott hozzánk, ő is orthodox, de nem adunk a skizmára, rég volt, spongyát rá. El ne feldjem, közben fogadtam a bókokat a kabátomra, a közértbe menet a sakan személyzete már megcsodálhatta nagy fekete bőőőcsészkabátomat, mert errefelé ritka az ilyesmi. Az időjárás olyan, hogy reggel fagy, nagykabát, sál, délben szobahőmérséklet, egy szál póló, estére megint fagy.Kisétáltunk egy The Coffee Bean nevű hangulatos nyugati kis helyre, volt ott karácsonyfa, dekoráció, italkülönlegességek, kis muzsika, ami kell. Krisztina nyitásának az a titka, hogy a sötétlelkű szőke Klára lelépett valahová, és magára hagyta, így viszont rájött, mi milyen jó társaság vagyunk. Filmcserebere van kilátásban, ő az én (Ksawerytől kapott) Brian életére vágyik, ad érte Gyalog – galoppot, és ami az érdekes, hogy olyan klasszikusokat is elhozott, mint a 12 dühös ember, vagy a Sunset Boulevard.

Az italok után utolért bennünket az infantilis végzet; Haddzsi még a City Centre-ben az én biztatásomra vásárolt egy filléres szerpentin sprayt, Crazy Ribbons néven. Megkezdődött a küzdelem, elsősorban a flakonért, nagyon liberális kávéház, nem értettük, miért nem akarnak még mindig kidobni bennünket, amikor már mindent, és mindenkit telefújtunk azzal a vacakkal. A fő célpont Haddzsi volt, olyan kis jámbor, tökéletes e célra. Lefordítottam az „olcsó játék hülye gyerekeknek” rigimust, mindenki szakadt a nevetéstől. A lányok kartonszám akarnak ilyet vásárolni, Yoshihiko odahaza még a mushrifot is lefújta az utoljával, fekete testvéreink, és maga a mushrif (!?) legnagyobb boldogságára.

Szólj hozzá!

Címkék: lanyok fotok elmentem japanok


A bejegyzés trackback címe:

https://300nap.blog.hu/api/trackback/id/tr2275105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása